Káva naša každodenná. Naša energia, náš liek. Vôni kávy podlieha mnoho z nás. Po čaji je káva druhým najkonzumovanejším nápojom na svete.
Káva je pre niektorých ľudí nevyhnutnou súčasťou rána, prípadne celého dňa. Je to druhá najväčšia obchodovaná komodita na svete. Káva sa konzumuje vo veľkých množstvách, čo z nej robí najobľúbenejší nápoj na svete po vode. Jej hodnota na celom svete presahuje 100 miliárd dolárov.
Ak patríte medzi tých ľudí, ktorý si svoj deň ani nedokážu predstaviť bez šálku kávy, tak toto je článok pre vás. Prečítajte si, ktoré z týchto faktov poznáte! Káva je jednoducho pre niektorých ľudí nevyhnutnou súčasťou života.
Dobré podmienky na pestovanie kávy si vyžadujú vysokú nadmorskú výšku, tropické podnebie a bohatú pôdu.
Stromy kávovníka sa pestujú vo viac ako 70 krajinách sveta, predovšetkým v tropických oblastiach Latinskej Ameriky, Juhovýchodnej a Južnej Ázie a Afriky. Najväčšími producentmi kávy na svete sú Brazília, Vietnam, Indonézia, Kolumbia. Existuje ale iba jeden Americký štát, a to Havaj, v ktorom sa dokáže vypestovať káva.
Kávu objavil pastier kôz
Hovori sa, že kávu objavil pastier kôz v Etiópii, keď videl svoje kozy jesť zrnká kávy. Následne pozoroval ich zmeny správania. Získali veľmi vysoké množstvo energie a v noci takmer nespali. Pastier sa podelil o svoje zistenia s miestnymi mníchmi a potom, čo sa napili kávových zŕn zistili, že môžu zostať hore celú noc a modliť sa.
Káva pomohla aj olympijským športovcom. Brazília si nemohla dovoliť poslať svojich atlétov do Los Angeles na olympijské hry v roku 1932, tak ich vláda naložila na loď plnú kávy, ktorá sa predávala cestou.
Káva je v Mekke zakázaná. Keďže ľudia v Mekke verili, že káva stimuluje radikálne myslenie aj nečinnosť, v roku 1511 ju zakázali predávať aj konzumovať.
Slovo espresso pochádza z taliančiny a znamená vynútené alebo vyjadrené. Espresso sa vyrába pomocou veľmi horúcej vody pod vysokým tlakom jemne mletej kompaktnej kávy.
Kávové zrná rastú na kríkoch. Káva je ovocie. V skutočnosti sú to bobule, takže ide o ovocie. Červené fazule majú príjemnejšiu vôňu a sú menej kyslé. Používajú sa na výrobu ľahšej kávy. Čím dlhšie sa pražia, tým sú zdravšie. Káva bez kofeínu pochádza z chemického procesu, pri ktorom sa kofeín z fazule odstráni.
Najdrahšia káva na svete sa vyrába z hovädzieho mäsa a volá sa Kopi Luwak. Pochádza z Indonézie a je vyrobená z fazule strávenej ázijským dobytkom Palm Civet. Jeho cena sa šplhá od 350 eur za 1 kilogram.
Káva
Káva je nápoj pripravený z rozomletých pražených semien kávovníka. Ako káva sa označuje aj prášok, ktorý sa na výrobu tohto nápoja používa a získava sa mletím pražených semien kávovníka, označovaných aj ako kávové bôby. Káva je mierne kyslá (5.0–5.1 pH) a kofeín, alkaloid, ktorý obsahuje, môže mať stimulačný efekt na ľudský organizmus. Po čaji je káva druhým najkonzumovanejším nápojom na svete.
Či už ste milovníkom kávy alebo nie, tento nápoj dokáže silne pôsobiť na naše zdravie, v dobrom ale aj zlom smere.
Káva a kyselina
Piť kávu na prázdny žalúdok nie je najlepší nápad. Stimulujete tak produkciu kyseliny chlorovodíkovej, čo predstavuje problém, pretože jej účelom je tráviť jedlo. A ak ju telo musí opakovane produkovať iba pri šálke kávy, môže byť neskôr problém vyprodukovať dostatok na strávenie ťažkého aj väčšieho jedla.
Vredy
Veľa z látok, ktoré káva obsahuje, majú podiel na dráždení žalúdka a sliznice tenkého čreva. Káva môže byť zvlášť problémom pre ľudí, ktorých trápia vredy, gastritída alebo Crohnova choroba
Pálenie záhy
Káva sa môže podieľať na vzniku pálenia záhy tým, ako uvoľňuje pažerákový zvierač. Na vine ale v tomto prípade nie je iba káva, ale kofeín. Tento stav si tak môžete privodiť aj z koly alebo energetického nápoja.
Stres a napätie
Pitie väčšieho množstva kávy stimuluje uvoľňovanie stresových hormónov – kortizolu, adrenalínu a noradrenalínu. Tieto látky zvyšujú srdcovú frekvenciu, krvný tlak a celkový pocit napätosti v organizme.
Aký štát taká káva
Američania aj Nemci nedajú dopustiť na prekvapkávanú kávu. V americkej kaviarni dostanete nekonečnú šálku kávy, ktorú vám priebežne dopĺňa obsluha. Taliani volia radšej kvalitu väčšinou espresso a ristretto. Japonci sú veľkí kávoví labužníci a tie najlepšie odrody nakupujú priamo z plantáží. Arabi si do kávy radi pridávajú kardamóm, servírujú ju so sušeným ovocím, ako sú napríklad datle. Gréci dokážu celé dni popíjať frappe.
Dôležité je aj to, koľko trvá účinok kávy. Ak pijete kávu okolo 9:00 alebo 13:00, vo vašom tele zostane iba 100 mg kávy. Ak si kávu doprajete až poobede po 15:00, účinok bude trvať až do noci.
Štyri šálky kávy denne predlžujú život predovšetkým u milovníkov kávy vo veku nad 45 rokov.
Škodí nám pitie kávy, alebo nám naopak prospieva? Na kongrese European Society of Cardiology ktorý sa konal v Barcelone referovala kardiologička Adela Navarrová z kliniky v španielskom meste Pamplona o výsledkoch rozsiahlej štúdie, ktorá svedčí v prospech konzumácie kávy.
Do tejto štúdie sa zapojilo celkovo 22 500 dobrovoľníkov absolventov univerzity v Pamplone. Priemerný vek sledovaných osôb sa pohyboval okolo 38 rokov a sledovanie každého z dobrovoľníkov trvalo približne 10 rokov.
Vedci mali o týchto dobrovoľníkoch k dispozícii veľké množstvo údajov o životnom štýle a hlavne poznali ich bežnú dennú spotrebu kávy. Behom sledovaného obdobia zomrelo 337 dobrovoľníkov. Tí, ktorí pili aspoň 4 šálky kávy denne pritom čelili v sledovanom období bezmála o dve tretiny nižšiemu riziku úmrtia.
S každou ďalšou šálkou kávy, v dlhodobej dennej priemerne spotrebe, riziko úmrtia v sledovanom období stále klesalo. Redukcia nebola zďaleka zrejmá len v počte úmrtia na kardiovaskulárne choroby. Káva predlžovala život bez ohľadu na príčinu smrti.
Významným faktorom ovplyvňujúcim pozitívny efekt pitia kávy sa však ukázal vek. U dobrovoľníkov starších ako 45 rokov sa ukázal priaznivý efekt pitia kávy skutočne razantne.
Týmto dobrovoľníkom pitie už 2 šálok kávy denne znižovalo o tretinu riziko úmrtia behom sledovaného obdobia. Navarrová predpokladá, že po prekročení hranice 45 rokov začína mať ochranný efekt kávy silnejší význam.