Čo sa týka potravín, ideálne je mikrovlnku nevyužívať na samotné varenie, ale len zohrievanie. Jednorazové plastové nádoby, napríklad od jogurtu, smotany by nemali byť vkladané v mikrovlnnej rúry.
Mikrovlnná rúra je súčasťou už takmer každej domácnosti. Je to šikovný pomocník v kuchyni a niektorí si bez mikrovlnky nevedia už ani predstaviť život. Treba si však dávať pozor, čo v nej zohrievame. Nie všetko totiž do nej môžeme dať.
Čo teda do mikrovlnky rozhodne nedávať?
Celé vajcia
Ako možno viete, v mikrovlnnej rúre môžeme variť miešané vajíčka. Celé vajcia však v žiadnom prípade do nej nedávajte. Príliš rýchlo sa zahrejú a para vo vnútri vajíčka nebude schopná dostatočne rýchlo uniknúť cez póry. To spôsobí, že vybuchnú a urobia veľký neporiadok v mikrovlnke.
Plastové skladovacie nádoby
Niektoré plastové nádoby sú vyrobené špeciálne pre mikrovlnky a sú riadne označené. Ak však používate len staré plastové nádoby a dokonca bez označenia, riskujete, že chemikálie z plastov sa dostanú do potravín.
Obaly z jogurtov
Jednorazové plastové nádoby, napríklad od jogurtu, smotany by nemali byť vkladané v mikrovlnnej rúry. Sú určené len na jedno použitie a nie sú vybavené tak, aby vydržali vysoké teplo. Nádoby by sa mohli zdeformovať alebo roztaviť v mikrovlnnej rúre, a následne vylučovať do potravín chemické látky.
Hrozno
S hroznom treba byť opatrný. Ak ho totiž dáte do mikrovlnky, môže nastať síce malý výbuch, no dostatočne silný na to, aby zničil vašu mikrovlnku, tvrdí oddelenie fyziky na Illinoisskej univerzite v Urbane-Champaign.
Kovové a zlaté doplnky
Všetci vieme, že kovové časti do mikrovlnky nepatria. Môže vzniknúť požiar alebo spôsobia výbuch. Nikdy nedávajte riady, ktoré obsahujú kov, do mikrovlnky. Zničíte jedlo aj zariadenie.
Hnedé papierové vrecká
Varenie v papierovom vrecku v akomkoľvek zariadení môže vraj vyústiť do toxínov z atramentu alebo recyklovaných materiálov v papieri, ktoré sa uvoľňujú do potravín. Môže tiež spôsobiť požiar, najmä v intenzívnom ohrievaní mikrovlnky.
Celé zemiaky
Rovnako ako v prípade celého vajíčka, para potrebuje miesto na „útek“. Keď ho nemá, zemiak dokáže taktiež explodovať. Zabránite tomu jednoduchým trikom. A to tým, že niekoľkokrát pichnete surový zemiak vidličkou.