Dôležité je, aby sme vedeli, aký med si kupujeme. Nenechajte sa zmiasť cenou a vždy sa usilujte o najlepšiu kvalitu.
Med je cenná a nenahraditeľná zložka v celej ľudskej histórii. Jeho zdravotné prínosy boli využívané po stáročia a jeho lahodná chuť je cenená dodnes. Avšak, vzhľadom k jeho výhodám, med sa zvyčajne predáva dosť draho.
Práve kvôli jeho pomerne vysokej cene ľudia často v obchodoch siahajú po lacnejších verziách. A tu sa naskytne otázka, je tento med aj naozaj pravý a nefalšovaný? Aby sa znížila cena, med je často vystavený početným zmenám. A tak sa nenechajte zmiasť cenou a vždy sa usilujte o najlepšiu kvalitu.
Verejná výskumná skupina zistila trochu alarmujúce zistenia týkajúce sa medu. A to, že dokonca 76% všetkých druhov medu k dispozícii v supermarketoch bolo podrobených ultrafiltrácii. Tento proces je filtrácia, ktorá odstraňuje nečistoty ako stopy vosku alebo peľ. Podľa výrobcu, tento proces je potrebný, aby sa predĺžila životnosť produktu a zabránilo sa kryštalizácii. Napriek tomu, tí, ktorí konzumujú med pravidelne vedia, že peľ je nesmierne dôležitý a prospešný.
Dôležité je, aby sme vedeli, aký med si kupujeme. Je ten váš prírodný a priamo od včiel?
Čistý med časom kryštalizuje. Ak sa vám ani po čase v mede nevytvoria kryštáliky, ide pravdepodobne o chemicky spracovaný med.
Položte lyžicu medu do pohára vody. V prípade, že sa med nerozpúšťa, to je čistý med. Falošný med alebo nekvalitný med sa rozpúšťa vo vode.
Test teplom. Dajte si trošku medu na lyžičku a skúste ho zapáliť. Ak sa rozsvieti aspoň malý plamienok, máte istotu, že sa jedná o čistý med.
Čítajte etikety: Vždy si prečítajte štítok na mede a ak obsahuje komerčnú glukózu alebo vysoký obsah fruktózy, kukuričný sirup, pokúste sa mu vyhnúť.